NET-BILLING

 

Τρόπος Λειτουργίας:

Με τη μέθοδο του Net-Billing υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με τη διατίμηση που εμπίπτει ο καταναλωτής) που εισάγεται από το ηλεκτρικό σύστημα και της πίστωσης από την τιμή πώλησης της που παράγεται από ΑΠΕ και διοχετεύεται στο δίκτυο (σύμφωνα με τη τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ όπως καθορίζεται από την ΡΑΕΚ για τους καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι με την ΑΗΚ-Προμήθεια) για κάθε περίοδο τιμολόγησης.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ προέρχεται από σύστημα το οποίο βρίσκεται στην οροφή του εξυπηρετούμενου υποστατικού ή στο έδαφος εντός του ιδίου τεμαχίου ή/και ομόρων τεμαχίων με το υποστατικό που εξυπηρετείται.

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για Net-Billing;

Η κατηγορία αυτή αφορά εγκαταστάσεις συστημάτων ΑΠΕ στα υποστατικά φυσικών ή νομικών προσώπων (δηλαδή, εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες, δημόσια κτίρια, στρατόπεδα, σχολεία, γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις αλιείας κ.α)  με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση. Επίσης το Net-Billing μπορεί να εγκατασταθεί και στα υποστατικά φυσικών προσώπων (Οικίες).

 

Πού μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα και πόση επιφάνεια χρειάζεται;

Ένα φ/β σύστημα Net- Billing μπορεί να εγκατασταθεί:

-Στην οροφή νόμιμα ανεγερμένων υποστατικών ή στο έδαφος εντός του ίδιου τεμαχίου ή/και ομόρων τεμαχίων με το υποστατικό το οποίο θα εξυπηρετεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος στο έδαφος σε τεμάχιο γης όπου υπάρχει νόμιμα υφιστάμενη οικοδομή, απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής για το ΦΒ σύστημα σε περίπτωση που το εμβαδόν των ΦΒ πλαισίων υπερβαίνει τα είκοσι τετραγωνικά μέτρα (20 m2).

Η εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ σε τεμάχιο όμορο του τεμαχίου που βρίσκεται το υποστατικό με τον αντίστοιχο μετρητή του, θα επιτρέπεται εφόσον στο όμορο τεμάχιο δεν έχει άλλη ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε αυτό.

 

Για εγκατάσταση φ/β συστήματος σε κεκλιμένη οροφή ισχύος 1kw με φ/β πλαίσια διαστάσεων 1,72mx1,13m απαιτείται καθαρή επιφάνεια περίπου 5m2. Έτσι για εγκατάσταση φ/β συστήματος ισχύος 20kw για παράδειγμα, απαιτείται καθαρή επιφάνεια 100m2.

Για εγκατάσταση φ/β συστήματος σε επίπεδη οροφή ισχύος 1kw με φ/β πλαίσια διαστάσεων 1,72mx1,13m απαιτείται καθαρή επιφάνεια περίπου 10m2. Έτσι για εγκατάσταση φ/β συστήματος ισχύος 20kw για παράδειγμα απαιτείται καθαρή επιφάνεια 200m2.

 

Ποια είναι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να εγκατασταθεί;

Η μέγιστη ισχύς του κάθε συστήματος ΑΠΕ που δύναται να εγκατασταθεί στα πλαίσια της Κατηγορίας  αυτής  είναι 8 MW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η μέγιστη ισχύς του κάθε συστήματος ΑΠΕ δεν μπορεί να ξεπεράσει το 80% του παραχωρημένου φορτίου του εξυπηρετούμενου υποστατικού, εκτός  στην περίπτωση που εγκατασταθεί σύστημα αποθήκευσης ή σύστημα ελέγχου έκχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.

 

 

Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη διαστασιολόγηση του φ/β συστήματος;

Για την ορθή επιλογή του μεγέθους του φ/β συστήματος που πρέπει να τοποθετηθεί λαμβάνονται υπόψη το παραχωρημένο φορτίο του υποστατικού,  οι ετήσιες καταναλώσεις του, το προφίλ ζήτησης του κάθε καταναλωτή και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζεται να παράγει το φ/β σύστημα στη συγκεκριμένη περιοχή, με τη χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης. Είναι πολύ σημαντική η ορθή διαστασιολόγηση του φ/β συστήματος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε υποστατικού σε ηλεκτρική ενέργεια. Η Petrolina Solar Ltd με την πολύχρονη πείρα της, τόσο στην εκπόνηση μελετών όσο και στις εγκαταστάσεις φ/β συστημάτων παρέχει στους πελάτες της δωρεάν εμπεριστατωμένη μελέτη προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στο προφίλ ζήτησης του κάθε πελάτη με όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει πριν την εγκατάσταση του φ/β συστήματος.

 

Ποιο είναι το κόστος του φ/β συστήματος και η ετήσια εξοικονόμηση;

Το κόστος του  φ/β συστήματος στην κατηγορία αυτή δεν είναι σταθερό σε όλες τις περιπτώσεις αφού θα πρέπει να προηγηθεί αναλυτική μελέτη και σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις ενεργειακές ανάγκες της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Η εταιρία μας προβαίνει σε επίσκεψη του κάθε υποστατικού για καταγραφή των στοιχείων και μετρήσεων που χρειάζεται για την ετοιμασία προσφοράς και την εκπόνηση της μελέτης και του σχεδιασμού του φ/β συστήματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στην τεχνοοικονομική μελέτη που ετοιμάζουμε λαμβάνονται υπόψη και οι ισχύουσες χρεώσεις δικτύου όπως αυτές καθορίζονται από την ΡΑΕΚ όπως επίσης και έξοδα ασφάλισης του φ/β συστήματος και έξοδα συντήρησής του. Έτσι, μέσα από την μελέτη φαίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία είναι χρήσιμα για την λήψη της απόφασης από τον πελάτη.

 

Ποιος είναι ο τρόπος συμψηφισμού λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας;

Ο συμψηφισμός λογαριασμών θα γίνεται από τον εκάστοτε προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο καταναλωτής, είτε ανά δίμηνο είτε ανά μήνα (ανάλογα με την κατηγορία του καταναλωτή) για χρονική περίοδο 12 μηνών.

Στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να εγκατασταθούν δύο μετρητές όπου ο ένας θα καταγράφει την παραγωγή από το φ/β σύστημα και ο άλλος μετρητής θα είναι αμφίδρομος και θα καταγράφει την εισαγόμενη από το δίκτυο και την εξαγόμενη ενέργεια από το φ/β σύστημα στο δίκτυο.

Στην περίπτωση που το κόστος της εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας δεν ξεπερνά το κόστος της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (πληρωτέο χρηματικό ποσό του καταναλωτή προς το προμηθευτή), τότε ο καταναλωτής θα καταβάλει την διαφορά που θα προκύπτει από το συμψηφισμό.

Στην περίπτωση που το κόστος της εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνά το κόστος της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (πληρωτέο χρηματικό ποσό του καταναλωτή προς τον προμηθευτή) το πλεονάζον χρηματικό ποσό, θα πιστώνεται για την επόμενη περίοδο τιμολόγησης.

Το κόστος της εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται σύμφωνα με τη τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως καθορίζεται από την ΡΑΕΚ, για τους καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι με την ΑΗΚ-Προμήθεια.

Στον τελευταίο λογαριασμό, εντός μιας χρονικής περιόδου δώδεκα μηνών, θα γίνεται η τελική εκκαθάριση των χρηματικών πλεονασμάτων. Ως τελευταίος λογαριασμός της περιόδου των δώδεκα μηνών θεωρείται ο λογαριασμός του καταναλωτή για τον οποίο έγινε καταγραφή μέτρησης εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, εκτός και εάν εκδοθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση από τη ΡΑΕΚ για διαφορετική ρύθμιση.

Στις περιπτώσεις, όπου η καταγραφή γίνεται κάθε μήνα, ως τελευταίος λογαριασμός της περιόδου των δώδεκα μηνών θα θεωρείται ο λογαριασμός του Νοεμβρίου.

 

Ποια θα είναι η διάρκεια σύμβασης με τον προμηθευτή;

Ο δικαιούχος θα υπογράφει Σύμβαση Συμψηφισμού Λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με τον εκάστοτε Προμηθευτή του διάρκειας 10 χρόνων. Η σύμβαση θα μπορεί να ανανεώνεται μετά το πέρας της, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο.

 

Ποια είναι η διαδικασία αδειοδότησης/έγκρισης και λειτουργίας του φ/β συστήματος;

Αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία αδειοδότησης/έγκρισης του φ/β συστήματος σε οροφές νόμιμων υποστατικών και σε έδαφος μέχρι 20τ.μ όπου υπάρχει νόμιμα υφιστάμενη οικοδομή. Γίνεται πρώτα αίτηση στην κάθε Επαρχιακή Διοίκηση/ Δήμο για εξασφάλιση της εξαίρεσης από άδεια οικοδομής και αφού εξασφαλιστεί αυτό το έντυπο προχωράμε με την αίτηση στην ΑΗΚ ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ). Νοείται ότι για να μπορεί να υποβληθεί η αίτηση στην ΑΗΚ για φ/β συστήματα άνω των 50kWp θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η Γενική Άδεια από την ΡΑΕΚ. Με την παραλαβή της έγκρισης από  το ΔΣΔ εκδίδονται οι όροι σύνδεσης και αφού πληρωθούν από τον πελάτη, υπογράφεται  το έντυπο σύμβασης συμψηφισμού μετρήσεων και το έργο μπορεί να προχωρήσει σε υλοποίηση.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης το τελικό στάδιο είναι η διευθέτηση ελέγχου του φ/β συστήματος  με την ΑΗΚ. Με την επιτυχία του ελέγχου και την έκδοση του πιστοποιητικού καταλληλότητας από την ΑΗΚ υποβάλλουμε αίτηση στην ΑΗΚ για έκδοση σύμβασης. Με την υπογραφή της σύμβασης με την ΑΗΚ το φ/β σύστημα τίθεται σε λειτουργία.

 

Παράδειγμα φ/β συστήματος ισχύος 500Kwp-Net-Billing- εργοστάσιο

 

Παράδειγμα φ/β συστήματος ισχύος 500Kwp το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το σχέδιο του Net-Billing. Το συγκεκριμένο φ/β σύστημα διαθέτει έξυπνο μετρητή της Εταιρίας Fronius. Με κίτρινο χρώμα παρουσιάζεται η παραγωγή του φ/β συστήματος μιας συγκεκριμένης ημέρας και η κατανάλωση του εργοστασίου η οποία καλύφθηκε από την παραγόμενη ενέργεια του φ/β συστήματος.  Με μπλε συνεχόμενη γραμμή παρουσιάζεται η κατανάλωση του εργοστασίου και με γκρίζο χρώμα η παραγόμενη ενέργεια από το φ/β σύστημα που δεν καταναλώθηκε την ίδια στιγμή και διοχετεύτηκε στο δίκτυο.